dobra kuchnia włoska w Krakowie
|Kraków- nie jedynie zabytki, niemniej jednak też wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnoÅ›ciÄ… jedno z najpiÄ™kniejszych i najbardziej dostatnich w tradycjÄ™ lokalnych miast – nie da siÄ™ kłócić z tym sformuÅ‚owaniem. Jednakże stolica MaÅ‚opolski to nie jedynie Wawel i piÄ™kne zabytki – to również kuchnia oraz lokalne dania i produkty, z jakich sÅ‚ynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje siÄ™ zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze majÄ… siÄ™ czym pochwalić, zwÅ‚aszcza, kiedy gra toczy siÄ™ o dania i lokalne produkty.
gdzie zjeść w Krakowie
Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez znakomitych towarów. Kraków słynie w głównej mierze z zachwycającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły w wielu przypadkach tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – lokalne dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wyÅ›mienitych regionalnych skÅ‚adników – turyÅ›ci w wiÄ™kszoÅ›ci wypadków wypatrujÄ… gotowych daÅ„, jakie za pomocÄ… wrażeÅ„ kubków smakowych zaprezentujÄ… tradycjÄ™ kulinarnÄ… stolicy MaÅ‚opolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze daÅ„ miÄ™snych sÄ… w stanie pokusić siÄ™ o skosztowanie takich daÅ„, jak jagniÄ™cina podhalaÅ„ska, tuszka gÄ™si zatorskiej czy jagniÄ™cina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej bÄ…dź też karp zatorski wÄ™dzony. Wielbiciele zup muszÄ… skosztować żurek po krakowsku lub ewentualnie barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego najbardziej sÅ‚ynie Kraków w Polsce i na caÅ‚ym Å›wiecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to przysmak, jaki można traktować jako deserowy specjaÅ‚. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wyglÄ…d przypomina pierÅ›cieÅ„ o konturze koÅ‚a. WyróżniajÄ… go również reprezentatywne sploty, które wyglÄ…dem przypominajÄ… warkocz. Oryginalne obwarzanki muszÄ… posiadać Å›rednicÄ™ miÄ™dzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Zwykle obwarzanki dekorowane sÄ… solÄ…, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycjÄ… suszonych ziół.
Mniej popularnym, choć także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prÄ…dnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrÄ™bami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po swoistych pÄ™kniÄ™ciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/mamma-mia/
Jak dostrzega siÄ™, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, którzy szukajÄ… oryginalnych, lokalnych regionalnych kuchni oraz towarów, za pomocÄ… jakich sÄ… w stanie o wiele lepiej poznać Kraków oraz jego okolice.