Jak zdrowo żyć inaczej osiem porad jak dobrze kucharzyć.

Jak zdrowo gotować? Wybierz Å›wieże produkty, najlepiej kupuj sezonowe owoce oraz warzywa z lokalnych źródeÅ‚. StroÅ„ od towarów przetworzonych i w dużej mierze przetworzonych, ponieważ zawierajÄ… one czÄ™sto dodatki, konserwanty i wÄ™glowodany. Gotuj na parze – gotowanie na parze to metoda przygotowywania żywnoÅ›ci, jaki zachowuje jej wartoÅ›ci odżywcze oraz smak. Warzywa i ryby wolno przygotować na parze bez użycia tÅ‚uszczu. Unikaj smażenia – smażenie jedzenia w tÅ‚uszczu może mieć wpÅ‚yw do powstania substancji rakotwórczych. Zamiast tego możesz piec, grillować bÄ…dź gotować jedzenie na wolnym ogniu.

Przedstawiciel Thermomix

Unikaj soli – zbyt pokaźna ilość soli w diecie może prowadzić do wysokiego ciÅ›nienia krwi oraz chorób serca. Stosuj zioÅ‚a i przyprawy do nadawania smaku potrawom. Obniż ilość tÅ‚uszczu – usuÅ„ tÅ‚uszcz z miÄ™sa przed gotowaniem, wykorzystuj mniej oliwy lub oleju, a jeÅ›li to możliwe, gotuj na suchych patelniach. Wybierz zdrowe źródÅ‚a biaÅ‚ka – unikaj miÄ™sa czerwonego i zamiast tego wybierz drób, ryby, fasolkÄ™, soczewicÄ™ oraz orzechy.Uszczupl ilość cukru – ogranicz spożycie cukru do minimum i unikaj towarów sÅ‚odzonych sztucznie. Zamiast tego możesz użyć naturalnego miodu, daktyli lub syropu klonowego do nadawania smaku potrawom. Gotuj w wiÄ™kszych iloÅ›ciach – gotowanie w dużych iloÅ›ciach i trzymanie w lodówce albo zamrażarce pozwoli Ci na oszczÄ™dność czasu i uproÅ›ci przygotowanie zdrowych posiÅ‚ków w ciÄ…gu tygodnia.