Ówczesna kuchnia dalej żyje

Każda kuchnia cechuje siÄ™ wÅ‚asnymi tradycjami, zwyczajami i czynnoÅ›ciami, które wykonuje siÄ™ z najogromniejszÄ… starannoÅ›ciÄ…. W tym oraz kuchnia polska. Niestety, nie każdy ojczysty Polak zna siÄ™ na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesiÄ™ciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz prosta. WiÄ™kszoÅ›ci z nas Å‚Ä…czy siÄ™ wyÅ‚Ä…cznie z pierogami (które sÄ… niezwykle doceniane na caÅ‚ym globie), schabowym, mizeriÄ… i ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje siÄ™ za lokalne, przede wszystkim z powodu podawania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwÄ™ ruskie. WedÅ‚ug historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostaÅ‚y niegdyÅ› sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych sÄ… one kojarzone na ogół z PolskÄ…. Wolno dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znajÄ… gruntownie smak stereotypowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzieÅ„ na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W koÅ„cu to wyÅ‚Ä…cznie pożywienie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów i degustatorów, którzy przez peÅ‚ne życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, reprezentatywnych dla różnych części Europy lub Å›wiata. Skoncentrujmy siÄ™ niemniej jednak na nowo na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie produkty oraz skÅ‚adniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w rzeczywistoÅ›ci niedużo siÄ™ zmieniÅ‚y. Nie mamy tu na myÅ›li technologie jakÄ… sÄ… wytwarzane – na przykÅ‚ad jogurty.
Zobacz film