ser mozzarella
|Dobry, Å‚Ä…czÄ…cy siÄ™ z wÅ‚oskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Rzecz jasna, chodzi o mozzarellÄ™. Legendarny na caÅ‚ym globie ser pochodzi z poÅ‚udniowych rejonów WÅ‚och, a caÅ‚kowicie z regionu Kampania. WÅ‚asnÄ… popularność zawdziÄ™cza nie tylko dziÄ™ki Å‚agodnemu smaku, jednak również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A wiÄ™c potrawy z serem mozzarellÄ… po podgrzaniu nabierajÄ… gruntownie nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciÄ…ga siÄ™, jakkolwiek równoczeÅ›nie nie zmienia swojego delikatnego i naturalnego smaku.
tiramisu galbani
Jak i z czego powstaje mozzarella?
MiÅ‚oÅ›nicy wÅ‚oskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami bÄ…dź innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiÅ›cie serem rzadko zastanawiajÄ… siÄ™, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaÅ›nieniem – wÅ‚oska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze Å›wieżego mleka bawolic bÄ…dź mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niesÅ‚ychanie charakterystyczne dla mozzarelli to także jej ksztaÅ‚t – ser przyjmuje formÄ™ obÅ‚ej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje siÄ™ finalny ksztaÅ‚t oraz smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… serwatki. DziÄ™ki temu ser jest caÅ‚y czas Å›wieży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne
przepisy WegetariaÅ„skie z mozzarellÄ…Â Â Â
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie zwykli ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w zasadzie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę towarów chronionych oraz tradycyjnych.
mozzarella
SkÄ…d wiÄ™c wziąć kreatywny, dobry ser mozzarella? Wystarczy udać siÄ™ do sprawdzonych delikatesów. Należy niemniej jednak liczyć siÄ™ z tym, że nowatorski wÅ‚oski ser bÄ™dzie niemaÅ‚o droższy, niż sprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miÅ‚oÅ›nicy sztampowego sera mozzarella jesteÅ›my w stanie ogÅ‚osić jedno – w istocie warto dopÅ‚acić i nasycać siÄ™ pysznym smakiem.